Czym jest spirulina?

Spirulina to alga rosnąca głównie w basenie Pacyfiku. Jej największe plantacje znajdują się w Kailua-Kona na Hawajach.

Algi są źródłem wielu cennych składników budulcowych oraz odżywczych. Z tego też względu produkty algowe robią furorę zarówno w kosmetyce jak i medycynie. Jest ich coraz więcej w formie mniej lub bardziej przetworzonej. Wspomagają diety ogólne i ukierunkowane, a także terapie wielu schorzeń. Są przydatne w profilaktyce i rekonwalescencji.

Szczególnym zainteresowaniem cieszą się obecnie preparaty zawierające właśnie spirulinę.

Spirulina zawiera:

  • 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
  • 2300% więcej żelaza niż szpinak,
  • 375% więcej białka niż tofu,
  • 300 %więcej wapnia niż mleko,
  • 3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.

Spirulina to bogate źródło wielu składników aktywnych:

  • 60 % wysokowartościowego białka
  • komplet 18 aminokwasów,
  • beta karoten,
  • kwas GLA i linolowy,
  • chlorofil, dysmutazę nadtlenkową (SOD),
  • enzymy, minerały, witaminy i glikolipidy.
  • polisacharydy w tym immulina